Bayram öncesi geleneksel üretim tel kadayıfa ilgi
Konya’da geleneksel olarak bakır tepside pişirilen tel kadayıf, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşların ilgisini çekiyor.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da geleneksel yöntemlerle bakır tepside üretilen tel kadayıflara da ilgi arttı. Damak zevkine ve bütçeye uygun tel kadayıf sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bayram öncesi alışverişe çıkan vatandaşlar, kadayıf dükkanlarında da yoğunluk oluşturdu. Talebe yetişmeye çalışan esnaf uzun saatler harcıyor.
“Ramazan ayı ve bayramının vazgeçilmez tatlısı”
Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 40 yıldır bakır tepside tel kadayıf ustası olan Hakan Güvez, “Ramazan ayı geldi hareketlilik devam ediyor. Bayram yaklaşıyor hareketlilik sürekli oluyor. çok şükür tel kadayıf ramazan ayının ve bayramın vazgeçilmez tatlısıdır.kadayıf tatlısı sürekli devam etmektedir.” Bu esasen bir kültürdür. Bu kültürün bitmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdi yaptığımız tatlılar için herkes sıraya girdi. Ramazan bitmez, bereketiyle gelir” dedi.
“Tamamen doğaldır ve katkı maddesi diye bir şey yoktur”
Kadayıfın çok doğal bir tatlı olduğunu ifade eden Hakan Güvez, “Baklavanın kilo fiyatına baktığınız zaman tel kadayıf tatlısı ona göre çok ucuz. Kalender tatlısı herkes tarafından tüketilebilen bir yemek. Bu lezzet ayrıca tamamen doğaldır ve katkı maddesi diye bir şey asla yoktur “Herkese hitap eden bir lezzet”.
Tel kadayıf almaya gelen Ertuğrul Yakanel, “Antalya’nın Manavgat ilçesinden geliyoruz. Buranın tel kadayıfıyla ünlü olduğunu duyduk, aldık. İki farklı paket aldık.
Muzaffer Aydın ise, “Her ramazan ayı gelir tel kadayıfımız gelir, etli ekmeğimiz bir, tel kadayıfımız iki, bunlar vazgeçilmezdir” dedi. – KONYA